juni 16, 2024

Bolig, Hus og Have

Råd og vejledning fra DIY folk. Byg selv billigere

Vægmaling Til Alle Husets Rum – Hvilken Vægmaling Skal Jeg Vælge?

Er du på udkig efter noget billig maling, så kan Priserne på maling variere meget, det afhænger meget af hvor du køber det og afhænger i høj grad af hvad du skal male. Indendørs maling dækker over blandt andet vægmaling, loftmaling, vinduesmaling, træmaling  som det mest brugte, er det udelukkende vægmaling, du skal bruge, eller skal du også male døre, lister eller karme – så kig dig godt for. Der er mange muligheder at vælge mellem, for ikke at nævne farver.  Om du vælger en mat maling eller en med mere glans, bør du vælge med tanke på hvilket rum og overflade malingen skal benyttes på. Det betyder altså en maling med høj glans er mere slidestærk end mat maling, fordi den bedre kan tåle fugt og at blive tørret af.

Det er vigtigt at du giver dig tid til at finde ud af, hvilken vægmaling og farve du vil have i hvor du bor. Prøv evt. Med maleprøver, så du kan se farven og glansen på væggen, inden du beslutter dig. Når først du har styr på dette, kan du finde den rigtige mængde maling til de rigtige priser, i de rigtige farver, så du kan endeligt komme videre med at male.

De forskellige typer af maling med forskellig glans, fås således i et spænd lige fra Helmat til højglans, og hvid er ikke bare hvid, der er mange nuancer. Mat maling giver en overflade der ikke spejler, og er oplagte til lofter eller rum som udsættes for meget kraftig lys – herunder soveværelset.  Glans fortæller noget  om hvor meget lak der er i malingen og hvor meget den skinner, og den glatte overflade det giver gør maling mere holdbar i når den bliver rørt ved for eksempel under rengøring eller den slags. Det kan være en god ide at male med en vægmaling med høj glans fx glans 25, på for eksempel et køkken, hobbyrum, indgange hvor der bliver arbejdet og kan være rengøring.

Hvis du prøver at sammenligne dyr og billig maling, skal du være opmærksom på at der oftet sammenligns to hvide malinger, hvor du ikke umiddelbart kan tone på den billige, med mindre du selv køber noget tonepasta og forsøger dig. Det er dog sådan at mange foretrække en hvid maling på tros af at det ikke koste ekstra at få farver tonet i, hvide vægge er absolut det mest almindelige.  Derudover kan det være svært at få en billig hvid maling til at dække hvis du er ude i et farveskift, så skal der males op til 4 gange får det dækker ordentligt, hvor en dyrmaling skal kunne dække på max to gange. En dyr maling er altid vandopløselige og baseret på akrylat, som er det bedste bindemiddel til farverne, det går den dækker ordentligt. Der findes nemlig billigere alternativer til Acryl, fx. PVA som normalt ikke dækker på samme måde. Akrylat giver de bedste egenskaber når det handler om holdbarhed, strækevner, tørretid. Er du i tvivl, så spørg producenten, nogle forhandlere give et lunket svar, det kan ikke nytte noget du ikke kan få besked om dette, men her hænger pris som oftest sammen med kvaliget.

Flere af de lidt dyrere vægmalinger er desuden miljømærket, så du og din familie undgår kemikalier og skrappe lugte, det kan være  og samtidig er sikret et godt indeklima. Ofte kræver vægmaling fra de dyre mærker ikke mange overmalinger, førend malingen dækker flot, og resultatet er perfekt.

Share:
Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *