juli 12, 2024

Bolig, Hus og Have

Råd og vejledning fra DIY folk. Byg selv billigere

Y stolen: En dansk design klassiker

I 1950 så en ægte dansk design klassiker dagens lys. Det var nemlig det år Danmark, og verden, blev præsenteret for CH24 af Hans J. Wegner.

Men hvad er CH24?

Ja, det er jo selvfølgelig den ultra populære Y stol, jeg her taler om.

Y stolen er en legendarisk stol, faktisk så legendarisk at den er blevet omdøbt på engelsk. Derovre hedder den en Wishbone Chair, altså en ønskebensstol, og den er perfekt som siddeplads i spisestuen.

Rent håndværksmæssigt bør Y stolen nærmest give stående applaus. At lave én stol kræver mere end 100 skridt i processen. Og det er bare dét der er håndarbejdet. Eksempelvis bliver sædet håndflettet af 120 meter papirsnor. Grunden til dette er, at så øges holdbarheden. De siger en Y stols sæde holder i op til 50 år.

Men Y stolen har andre bemærkelsesværdige features. Eksempelvis fås den i forskellige træsorter og med deraf følgende varierende overfladebehandlinger.

Populære materiale valg er eg og bøg, ligesom man også kan vælge om stolen skal sæbebehandles eller lakeres. Og lak findes jo i mange afarter, blandt andet mat, glat og med glans.

Gennem årene har Y stolen også været fremstillet i elmetræ, mahogni og kirsebærtræ.

På grund af blandt andet holdbarheden er det derfor også muligt at finde brugte Y stole derude i brugte udgaver. De er sjældent i Den Blå Avis, men af og til på auktionssider som Lauritz.com.

I 2022 markeres samarbejdet mellem Hans J Wegner og Carl Hansen & Søn, som modtog den første Y stol, ved at lancere intet mindre end 9 nye farver.

Farverne er specielt udviklet af en engelsk designer og giver et frisk pust og nyt liv til den vidunderlige spisestue stol, samtidig med at de hylder Hans J Wegners design filosofi. En filosofi der består af at forny ideerne, eksperimentere og forfine.

Share:
Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *