april 24, 2024

Bolig, Hus og Have

Råd og vejledning fra DIY folk. Byg selv billigere

Tid til at skifte din lås?

Der kan være mange gode grunde til, at hjemmets låse skal udskiftes. Én af de typiske årsager er tyveri eller indbrud. Måske har du efter en bytur fået stjålet din håndtaske – med husnøgler og ID – og vil derfor være helt sikker på, at ingen kan bryde ind i dit hjem efterfølgende. Omvendt kan det også være, at tyveknægten allerede har været på besøg – uden en invitation – og har ødelagt låsen godt og grundigt. 

En anden god grund kan være en optimering til en bedre lås med en højere sikkerhed – forsikringsselskaberne kan rent faktisk nægte at dække ved indbrud, hvis låsen ikke har været af en ordentlig kvalitet. Generelt er låsecylindere med en rund nøgle karakteriseret som værende særligt usikre i forhold til indbrud, og det kan derfor være en god idé at gå over til en anden og mere indbrudssikker løsning. 

Det er også en ret almindelig procedure at få låsene udskiftet, hvis man flytter ind i en ny bolig, da det er umuligt at vide, om der er flere nøgler i omløb, og der kan naturligvis også være personlige forhold, der gør, at man vil forhindre visse personer i at få adgang til boligen. 

Kan du selv skifte låsen?
Ja. Du kan sagtens selv udskifte din lås – der findes efterhånden så mange grundige vejledninger på nettet, at det er relativt enkelt at gå til for de fleste, hvis man blot har lidt forstand på de forskellige låsemekanismer. Du kan dog også vælge at få udskiftet din lås af fagfolk, der kan rådgive dig kyndigt om de mange nye løsninger på dagens marked og ved, hvad der passer til netop dine behov. ”Nøglen” til den bedste sikkerhed er at vælge en lås med flere stifter i låsecylinderen (den del, hvor nøglen stikkes ind), så det bliver sværere for tyven at dirke den op. Der findes forskellige faconer på låsecylinderne, og du skal udgå fra den nuværende form. Nogle af de typiske cylindere omfatter de ovale, runde og dråbeformede. Herefter skal der være styr på, om døren er venstre- eller højrehængt, ligesom du skal have de rigtige mål på låsen, de såkaldte A- og B-mål. Låsens A-mål skal måles midt fra låsekassen og ud til dørens udvendige side, mens B-målet tages midt på låsekassen og til dørens indvendige side.  

Tænk i langsigtede løsninger
Er du i gang med at skifte dine låse, så tænk på alle hjemmets låse og indgangspartier – og ikke kun hoveddøren. Har du f.eks. tænkt på kælderdørene eller terrassedørene? Og hvad med grebene på dine vinduer? De nye låse kan eventuelt også kombineres med et alarmsystem, så du får en langsigtet løsning – hvorfor gør det nemt for indbrudstyvene? Låse af en høj kvalitet i kombination med et alarmsystem bidrager til at skabe en større sikkerhed i hverdagen, men boligen kan også sikres på mange andre måder, som bl.a. ved beskæring af træer og busker samt installation af udendørslamper med sensorer, så de ellers mørke havestier bliver lyst op i døgnets mørke timer.         

 

Share:
Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *