juni 16, 2024

Bolig, Hus og Have

Råd og vejledning fra DIY folk. Byg selv billigere

Top 5: Sådan prioriteres der, når vi køber vinduer

Nye vinduer ligger højt på danske liste over ønskede boligrenovationer, og mange går med planer om at udskifte vinduerne hen over sommeren.

Det er generelt en stor investering at købe nye vinduer til ens bolig, så der er ofte nøje overvejelser forud for investeringen. Disse overvejelser har til formål at udforske egne behov, men derudover er det også en mulighed for at sætte sig ind i de mange tilbud på markedet.

Meget tyder på, at vi danskere generelt prioritere nogenlunde ens i forhold til nye vinduer. Herunder kan du læse mere om de faktorer, som især styrer danskernes beslutninger, når der skal vælge nye vinduer.

1. Vinduernes holdbarhed

Holdbarhed er oftest danskernes førsteprioritet, når der skal købes nye vinduer, og det gælder både unge og gamle.

Mange fra de ældre generationer kan huske energikrisen i 1970’erne. Her blev det populært at investere i nye vinduer. Desværre var mange af disse vinduer af meget tvivlsom kvalitet, og i nogle tilfælde skulle de udskiftes allerede indenfor 10 år. Det har sat sig fast i bevidstheden hos mange, og derfor har de nu ekstra fokus på vinduernes holdbarhed.

Også de yngre generationer går op i holdbarhed. Dels er det sund fornuft, men derudover er det også et skridt imod en mere bæredygtig udvikling, hvor ting købes for at skulle holde i lang tid. Det kan moderne vinduer heldigvis, for der findes mange producenter, som fremstiller vinduer efter høje standarder.

2. Vinduernes pris

Det er en investering at købe nye vinduer, og derfor kan man ikke ignorere prisen fuldstændig. Der kan være store variation i priserne fra forhandler til forhandler, men danskerne holder bestemt også øje med prisen, når de køber nye vinduer.

Danskernes prisbevidsthed i forhold til vinduer skyldes især, at internettet har gjort det så nemt at sammenligne priser. Det har øget bevidstheden om de store prisforskelle, og mange er blevet opmærksomme på, at de kan spare mange penge ved at vælge den rette forhandler.

Hvis alle vinduer i et hus skal udskiftes, er det ikke unormalt, at prisen kan runde 50.000 kroner. Derfor er det heller ikke irrelevant, om man kan spare 10-20% ved at vælge den rette forhandler.

3. Vinduernes vedligehold

De fleste af os har en travl hverdag, og derfor er det også de færreste, som har interesse i at skulle bruge timevis på vedligehold af deres vinduer. Dette er den primære årsag til, at vinduernes vedligehold rangerer højt på danskernes prioriteringsliste.

Trævinduer i kernetræ kan sagtens have en meget lang holdbarhed, men det kræver også, at de bliver vedligeholdt regelmæssigt med træbeskyttelse. Dette er den primære årsag til, at flere og flere danskere fravælger at købe vinduer i træ.

Det moderne alternativ til trævinduer er vinduer i træ-alu. Disse vinduer er stadig lavet i træ, men de er beklædt med en tynd liste af aluminium på den udvendige side. Beklædningen betyder blandt andet, at vinduerne ikke skal males, og dermed spares der meget tid på vedligehold.

Vinduer i træ-alu koster en anelse mere end almindelige trævinduer, men dette er én af de områder, hvor de fleste gerne betaler en smule ekstra for deres vinduer. Det kan også have en positiv indvirkning på husprisen.

4. Vinduernes design

Vinduesdesign er vigtigt for mange danskere, og moderne vinduer fås i mange forskellige udgaver. Det faktiske behov i forhold til vinduesdesign er dog meget forskelligt fra person til person.

Den vigtigste faktor i forhold til design er det generelle udseende på ens hus. Et bondehus mister for eksempel meget charme, hvis der monteres vinduer uden sprosser, mens en murermestervilla ser pænest ud med dannebrogsvinduer.

Også farven på vinduerne er en vigtig faktor, for selvom hvide vinduer i mange år har været det mest populære valg, så begynder flere og flere at vælge andre farver. Sort er det næstmest populære farvevalg, men der findes også mange andre muligheder.

5. Vinduernes energivenlighed

Energivenlighed er en vigtig motivationsfaktor i forhold til at udskifte vinduer. Udsigten til årevis med besparelser på varmeregningen kan ganske enkelt motivere de fleste.

Vinduernes energivenlighed ligger dog ikke højt på listen i forhold til danskernes prioritering, og det er der især én god grund til. Moderne vinduer er ganske enkelt alle sammen energivenlige takket være fastsatte krav i lovgivningen.

I dag fås langt de fleste vinduer enten med to eller tre lag glas. Her isolerer vinduer med tre lag glas naturligvis bedst, men for mange husstande kan det ikke betale sig at investere i vinduer med tre lag glas. Det skyldes ganske enkelt, at mange ældre huse ikke er særlig velisolerede, og derfor vil der ikke være mærkbar forskel på varmeregningen ved at vælge tre lag glas.

Share:
Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *