juli 12, 2024

Bolig, Hus og Have

Råd og vejledning fra DIY folk. Byg selv billigere

Hvornår skal du melde renovering til kommunen?

Når du ejer en bolig, har du den store fordel, at du kan komme til at lave renoveringer. Det er rart at have muligheden for at forbedre sin bolig, og man kan langsomt, men sikkert arbejde sig hen mod at have drømmeboligen. Der kan dog være flere regler og love, der er gode at have styr på, inden man kaster sig ud i det helt store renoveringsprojekt.

Mange typer af renoveringer

En renovering kan være mange ting. Det kan være nye gulve, ny maling på væggene eller et nyt køkken eller badeværelse. Det indebærer dog også større ting som nedrivning, opsætning og flytning af vægge. Disse projekter kan være ret omfattende, og her er det vigtigt at sørge for, at det hele bliver gjort ifølge loven.

Med mindre ting inden i din bolig plejer det ikke at være nødvendigt at kontakte myndighederne, før du går i gang. Det er dog vigtigt at sørge for at få hjælp fra professionelle, så alt gøres korrekt. Det kan nemlig godt have slemme konsekvenser, hvis en renovering udføres forkert.

Hvis du bor i en lejlighed er der ofte flere ting, man skal være opmærksom på i forhold til regler og sikkerhedsforanstaltninger. Det gælder især med nedrivning og flytning af vægge, der selvfølgelig kun må gøres, hvis de ikke er bærende. Der er desuden andre renoveringer, du kan lave, der kan komme til at være til gene for dine naboer, og det er derfor vigtigt at tjekke regler og vedtægter først.

Meld din renovering til kommunen

Hvis du skal i gang med et byggeprojekt, er der en del der skal følges i form af lovgivning og reglementer. Som husejer er det dit eget ansvar, at byggeriet på din grund udføres under lovlige forhold. Sørg derfor for at sætte dig grundigt ind i reglerne, og overvej at søge hjælp fra en professionel rådgiver, inden du går i gang.

Love og regler, der er værd at være opmærksom på inkluderer byggeloven, bygningsreglementet, BBR-loven, lov om udstykning og anden registrering i matriklen, planloven,  kommuneplaner, lokalplaner og servitutter, lokalplaner og bekndtørelser. Der er en del arbejde med at lære det hele at kende, og det er derfor en god idé at komme tidligt i gang.

Normalt vil det ikke være nødvedigt at søge kommunen om tilladelse til et ombygnings- eller renoverinsprojekt. Det kan dog blive nødvendigt, hvis der er tale om store ændringer på boligens ydre som for eksmpel en udvidning af etagearealet. Lige meget hvad, er du forpligtet til at følge bygningsregelementet samt andre krav fra myndighederne. Vær desuden opmærksom på, at hvis du bor i et fredet eller bevaringsværdigt hus, gælder der særlige regler.

Skødeskrivning

Når det kommer til køb af en ejendom er det desuden vigtigt at have styr på skødeskrivning. Det kan være, du har fundet et bolig, som du ser et stort potentiale i, og derfor gerne vil købe og begynde at renovere. Her er det vigtigt at have styr på at få et skøde.

En købsaftale er kun mellem køber, sælger og en eventuel boligadvokat. En tinglyst skøde er nødvendigt for at gøre boligkøbet officielt. Dette dokument sikrer dig retten til boligen.

Share:
Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *