juli 12, 2024

Bolig, Hus og Have

Råd og vejledning fra DIY folk. Byg selv billigere

Dubia og andre kakerlakker

Mange betragter kakerlakker som et regulært skadedyr, men det er bestemt en alt for smal betragtning. Ganske vist findes der visse arter, som er generende for mennesker, og det er da nok også disse, der er årsag til den generelle afstandstagen. 

Men der findes altså langt flere arter, som IKKE er skadedyr eller lever i nærheden af mennesker. De er med til at balancere økosystemerne, og bidrager dermed positivt – også i forhold til os mennesker. En af disse arter er Dubia-kakerlakken, som naturligt holder til i tropiske skove.

Dubia-kakerlakker er godt foder 

Dubia-kakerlakkerne er blevet ret populære som levende foder til hobbydyr, som spiser insekter. De bruges også i forskningen. Der er eksempelvis danske forskningsprojekter med dubia-kakerlakker, men de bruges verden over.

I forhold til foder er denne kakerlak populær, fordi den har en god ernæringsmæssig sammensætning. Den bruges f.eks. som foder til fugleedderkopper og reptiler.

Pasning af dubiakakerlakken

En af de store fordele ved dubia er, at de er supernemme at passe. Det siges, at kakerlakker næsten er umulge at slå ihjel, men det er nu en sandhed med modifikationer. Især når det handler om special-kakerlakker som dubia. 

Men sørger du for at de basale leveforhold er i orden, er de meget hårdføre.

Som med alle andre levende væsener, er det vigtigste for dubia at have adgang til vand. I naturen drikker de dug og spiser vandholdig mad som f.eks. blade og frugter.

I fangenskab kan du gøre det samme – altså give dem frisk frugt eller grøntsager. Så snart frugten tørrer ud, kan det dog ikke tjene som væske-kilde. Så sørg for at udskifte det ofte, så der altid er adgang til saftigt foder.

Alternativt kan du også bruge såkaldt vand-gele eller vandkrystaller. Det handler om nogle polymerer, som kan opblandes i vand. Det giver en tyk væskeholdig gele. På den måde kan dubia-kakerlakkerne drikke uden risiko for at drukne.

Alternativt kan du også servere almindeligt vand, men tænk over, hvordan du kan forebygge drukning. Det kan f.eks. være via et “væge-system”, hvor et stykke stof bliver fugtigt, så insekterne kan drikker derfra. En anden mulighed kan være en vandskål med fyld af småsten eller andet materiale, som kakerlakkerne kan stå på, mens de drikker. 

Share:
Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *